探検マイライブラリ
searchclose
shopping_cart_outlined
exit_to_app
category_outlined / アート・建築
a+u Architecture and Urbanism  a+u 建築と都市a+u Architecture and Urbanism  a+u 建築と都市

a+u Architecture and Urbanism a+u 建築と都市 17:01_556

a+u Architecture and Urbanism is a monthly architectural magazine established in 1971 that highlights the work and activities of top contemporary architects from around the world. a+u features architecture and a broad range of other new design sources in a well-presented format. Text is in English and Japanese bilingual. 1971年1月創刊。創刊以来、海外の建築情報を伝える日本唯一の月刊誌として、広く建築界に親しまれています。a+uの取材ネットワークは全世界に及び、100余カ国を網羅しています。これら各国の建築家を直接取材し、毎号独自の視点で編集することにより、生の動向をいち早く読者の皆様にお届けしています。また、建築家・評論家・歴史家による書き下ろし論文を掲載し、明日の建築のあり方を考える指針として国内外の建築界に多大な影響を与えています。

:
Japan
言語:
English
出版社:
A&U Publishing, Co., Ltd.
もっと読むkeyboard_arrow_down

この号

access_time2
feature: go hasegawa 特集: 長谷川豪

This edition of a+u is dedicated to the works by Japan-based architect Go Hasegawa.The issue introduces 19 works from his very first project House in a Forest, completed in 2006, to the latest completed works Yoshino Cedar House and Chapel in Guastalla – with newly taken photographs – and the projects in progress both in Japan and abroad.Throughout his career, Hasegawa has focused on the spatial dimensions, gravity, and time perceived by a person. With his works of varying sizes and uses – be it a small hut in a forest, a house in a dense urban neighborhood in Japan, or a plaza in a metropolis – he challenges the preexisting ideas on largeness/smallness, heaviness/lightness, and newness/oldness and seeks in them values that had not been recognized previously. The essence…

access_time18
essay: amplitude in the experience of space – spatial dimensions, gravity, time / エッセイ: 空間の経験とその振幅 -- 空間の大きさ、重力、時間 --

Go Hasegawa長谷川豪Ducks and HutsWhen the wild ducks or the wild geese migrate in their season, a strange tide arises in the territories over which they sweep. As if magnetized by the great triangular flight, the barnyard fowl leap a foot or two into the air and try to fly. The call of the wild strikes them with the force of a harpoon and a vestige of savagery quickens their blood. All the ducks on the farm are transformed for an instant into migrant birds, and into these hard little heads, till now filled with humble images of pools and worms and barnyards, there swims a sense of continental expanse, of the breath of seas and the salt taste of the ocean wind.... The barnyard duck had no notion that his…

access_time5
yoshino cedar house 吉野杉の家

Nara, Japan 2016日本、奈良 2016General view from the north across the Yoshino River.吉 野川を挟んで北側から見る全景。Close view of the north facade. The roof is finished with red cedar, while the wall is finished with untrimmed Yoshino cedar boards. All photos on pp. 16–159 except as noted by Shinkenchiku-sha.北側ファサードの近景。屋根はレッド・ シーダー、外壁は吉野杉耳付板の下見貼り。1) Densely planted Yoshino cedar forest.1)密植された吉野杉の森。2) Timber market.2)木 材市場の様子。3) Image of timber rafting in Yoshino. Up to around 1960, timbers were cut upstream of Yoshino River and transported as rafts to Yoshino-cho where the timber mills were located. Yoshino Cedar House is built at the location where the inspection facility used to stand and the rafts were unloaded.3)吉野の筏流しの風景。 1960年頃までは吉野川上流で伐採した丸 太を筏にして製材所が集まる吉野町まで運 んだ。筏を解いて陸に上げる場所にあった 「飯貝検査場」の跡地に吉野杉の家が建てら れた。4) Photo of timber rafting.4)筏流しの写真。5) A house with Yamatomune roof in Katsuragi, Nara.5)奈良県葛城市 の大和棟の民家。6) Yoshino Jingu Station designed by architect Heitaro Iwasaki from Yoshino-cho.…

access_time2
house in a forest 森のなかの住宅

Nagano, Japan 2006日本、長野 2006View of the living room. The ceiling, made of maple veneered acrylic board, transmits natural light entering from the skylight.居間を見る。メープル突き板貼りのア クリルの天井は、天窓からの光を透過する。View toward the bathroom. On the right is the engawa.浴室を見る。右側が縁側。Kitchen. Light enters the space diagonally from the skylight via the loft.台所。小屋裏を介してトップライトか ら斜めに光が降り注ぐ。Site plan (scale: 1/1,000)/配置図(縮尺:1/1,000)Section (scale: 1/150)/断面図(縮尺:1/150)Section/断面図1: entrance2: storage3: guest room4: kitchen5: living room6: deck7: bedroom8: bathroom9: staircase10: roof deckFirst floor plan (scale: 1/150)/1階平面図(縮尺:1/150)Loft plan/小屋裏図A single-story wooden weekend residence located in the midst of a rich forest. The site is bordered on the north and south by a stream and a nature trail. Unlike a plan for a house in a residential development, closed to the street side and open only toward the south, here the goal was a space that allows the forest environment to be felt…

access_time3
house in yokohama 横浜の住宅

Kanagawa, Japan 2015日本、神奈川 20151: living room2: bathroom3: study room4: closet5: children’s room6: bedroom7: light voidView of the living room toward the south. Southern half is open up to 1,800 mm for the view of the cityscape. The height to the bottom of the beams is 3,770 mm.リヴィング・ルームから南側 を見る。南半分は1,800mmの高さまで開 口部になっており、街の風景が一望できる。 天井高は梁下で3,770mm。View of the second floor. The bedroom on the left and children’s room on the right.2 階を見る。左がベッドルーム、右が子供室。This project was for a two-storey wooden house located in a residential area of Yokohama. Although the surrounding properties were all built with a large retaining wall, the site for this house was the only one built without such a wall, the ground remaining almost untouched. Our approach involved making strategic use of the richly verdant environment and creating a living space that would be as…

access_time3
row house in ageo 上尾の長屋

Saitama, Japan 2014日本、埼玉 2014Evening view of the northeast facade.北東側ファサードの夕 景。View toward the entrance from the living room on the second floor.2階リヴィング・ルーム からエントランス方向を見る。Section detail (scale: 1/50)/矩計図(縮尺:1/50)A two-storey, wooden duplex for two families, located in a residential suburb of Tokyo. Looking at the houses in the surrounding area, the curtains were drawn shut in all of the windows and the yards seemed cramped, despite the relatively generous dimensions of the sites. The approach for this house was to place the house in the middle of the site with a yard of the same dimensions, and to cover it with deep eaves. Door and window openings can be opened on both sides. Twelve large, 2×2 m wooden sashes are arranged symmetrically on each elevation, and the windows, which open both left and right, span…

help